6 tips en lesmaterialen om pestgedrag te voorkomen

Gepubliceerd op 21 september 2022 om 18:03

Kies kleur tegen pesten

Stichting School en Veiligheid organiseert de Week Tegen Pesten in Nederland dit jaar van 26 tot en met 30 september 2022. In België gaat extra aandacht uit naar dit onderwerp met Kies Kleur Tegen Pesten van 10 tot 17 februari 2023 in shā Allāh ﷻ.

 

Over pesten?

Uit onderzoek blijkt dat één kind op zes in Vlaanderen gepest wordt tijdens zijn jeugd. Eén kind op dertig heeft er dagelijks mee te maken. (Cyber)pesten blijft tot op de dag van vandaag een hardnekkig probleem. Pesten snijdt diep. (Bron: kieskleurtegenpesten.be)

Alles over pesten

Wil je meer lezen over pesten, neem dan zeker een kijkje op de website allesoverpesten.be. Daar vind je meer cijfers en hoe je om kan gaan met pesten en nog beter; hoe je het kan voorkomen. Ook vind je er een handige fiche voor begeleiders van kinderen en jongeren waarop je kan zien wie jou kan helpen bij een pestsituatie. (Bron: kieskleurtegenpesten.be)

Week tegen pesten

Op de website weektegenpesten.com vind je ook meer info en kan je allerlei lesmaterialen downloaden. Een must om even een kijkje te nemen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, kan je daar ook aanmelden voor een maandelijkse inspiratie om de sfeer in de klas of groep positief te houden. Tips, filmpjes, (les)suggesties om pesten tegen te gaan en inspiratie op te doen in bredere zin.

Een jaar lang tegen pesten

Iedereen telt, iedereen hoort erbij! Dit is het thema van de pestweek in België dit schooljaar. Aandacht om pesten te genezen of te voorkomen beperkt zich uiteraard niet tot één week. Als school of vereniging werk je dagelijks aan een positieve sfeer. Best werk je een sterk plan uit om pesten aan te pakken. Een warme en hechte groepssfeer komt enkel tot stand als iedereen zich goed voelt binnen de groep. Daarvoor moet je kunnen zijn wie je bent, gerespecteerd en gehoord. 

Tips en lesmateriaal tegen pesten

Ook Uitgeverij Plataan kiest kleur tegen pesten en geeft 6 tips en gratis lesmateriaal.

 

  1. Speel een complimentenspel

“De besten onder jullie zijn degenen die het beste karakter hebben”

 

In het leerwerkboek Actief Wereldkind 3 (derde leerjaar basisonderwijs) staat een uitgewerkt complimentenspel. Je staat staat stil bij het nobele karakter van onze geliefde Profeet Muḥammed en zal werken aan een project om zoveel als mogelijk zijn verheven karakter te imiteren (door te glimlachen, anderen positief te bekrachtigen en blij te maken, liefde te delen, respect te tonen, …)

 

De gratis te downloaden werkbladen vind je op de website onder ‘Inkijkexemplaren’

Een ander werkboekje rond een complimentenspel vind je hier

 

2. De Profeet Muḥammad ﷺ  in Ṭā’if

 

Eén van de moeilijkste dagen in het leven van de Profeet ﷺ was de dag van Ṭā’if. Hij ﷺ voelde zich in Ṭā’ïf niet begrepen. Hij ﷺ was verdrietig, werd bespot, gestenigd en weggejaagd. In Actief Wereldkind 3 (derde leerjaar basisonderwijs) neemt Naḥla ons mee naar die tijd. Je staat stil bij het verhaal en jouw gevoelens hieromtrent. Daarna ga je even kijken naar pestgedrag in je eigen leefwereld en krijg je twee praktische situaties waarbij je met de probleemoplosser moet zoeken naar de beste aanpak of oplossing voor een lastige situatie.

 

Deze werkbladen vind je ook op de website onder ‘Inkijkexemplaren’. Ook de probleemoplosser volgens de Sunnah vind je er.

 

3. Geweldloos communiceren

 

Marshall Rosenberg kwam met een methode die verbindende of geweldloze communicatie heet. Vaak afgekort als NVC (Non violent communication). Als je iets wil zeggen, dan kan je dat op verschillende manieren. Hij ontwikkelde door middel van een jakhals en een giraf manieren om beter te communiceren. Deze methode leren toepassen, kan de sfeer enorm bevorderen en pestgedrag voorkomen omdat iedereen zich beter gehoord en begrepen voelt.

De werkbladen uit Kleurenblind 3 (3e middelbaar), vind je hier.

 

4. De denkhoeden van Bono

 

De denkhoeden van Bono helpen jou om over een onderwerp na te denken vanuit verschillende standpunten. Die kunnen overlappend zijn, aanvullend of tegenstrijdig. Door gebruik te maken van de hoeden, krijg je inzicht over hoe mensen in mening kunnen verschillen. Ook dit bevordert de groepssfeer en schept een verbindende band die pesten kan voorkomen.

 

De handleiding over het gebruik van de zes denkhoeden van Bono, vind je hier. Deze kunnen zowel in de lagere school, vanaf het derde leerjaar, als in het middelbaar ingezet worden.

 

5. Zichzelf beschermen tegen slechte invloeden

 

Soms fluisteren kinderen elkaar slechte zaken in. De groep kent dan een pester die anderen aanspoort om ook te pesten. Hoe kunnen we ons beschermen tegen deze influisteringen? In Actief wereldkind 2 (2e leerjaar lager onderwijs) leren we over Surah An Nās en zoeken we aan de hand van de probleemoplosser naar oplossingen op een situatie die aanleiding geeft tot pesten, anders aan te pakken.

De werkblaadjes uit Actief Wereldkind 2 vind je hier.

 

6. Voorleesverhaal tegen pesten

 

Doorgaans houden kinderen ervan om voorgelezen te worden. Ook stimuleert het hen om zelf aan het lezen te gaan. De methode Wereldkind bevat talloze mooie en inspirerende verhalen die aansluiten bij de leefwereld van de kinderen of hen aan het denken zet. ‘De vrienden van Hamza’ uit Wereldkind 6 (zesde leerjaar lager onderwijs) sluit aan bij het thema pesten. In dit verhaal ontstaat het pestgedrag uit jaloezie en sta je stil bij wat jaloezie met jou kan doen.

Het verhaal en klasgesprek vind je hier. Het reeds ingesproken verhaal dat je kan beluisteren, vind je hier.

 

Wat doe jij als ouder, leerkracht of opvoeder om pesten de wereld uit te helpen?

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.