Mogen wij Wereldkind en Kleurenblind gebruiken voor onze islamlessen?

Ja. De islamleerkrachten zijn verplicht om de leerplandoelstellingen van het Centrum voor Islam Onderwijs en de EMB te bereiken. Daarvoor hebben zij alle vrijheid om de leermiddelen en methodes zelf te kiezen zolang ze deze doelstellingen behalen.

Je kan je eigen lesvoorbereidingen maken of bestaande leermiddelen gebruiken. 

De auteurs van Wereldkind en Kleurenblind houden rekening met de leerplannen van het Centrum voor Islam Onderwijs.

 

Volgen Wereldkind en Kleurenblind de leerplannen?

Ja. De auteurs van Wereldkind en Kleurenblind houden niet alleen rekening met leerplandoelstellingen van het Centrum voor Islam Onderwijs en de EMB, de interlevensbeschouwelijke competenties (ILC’s), maar ook met de visieteksten van de inspecteur-adviseurs.

https://www.centrumislamonderwijs.be/leerplannen.html

https://www.onderwijsinspectie.be/sites/default/files/atoms/files/20121206_dossier_ILSenILD.pdf

https://www.onderwijsinspectie.be/nl/levensbeschouwelijke-inspectie/algemene-info#anch_10

 

Geeft de EMB toestemming om Wereldkind en Kleurenblind te gebruiken?

Het ontwikkelen en uitgeven van leermiddelen, is een bevoegdheid van uitgeverijen. Zij moeten zich daarbij wel baseren op de richtlijnen van de erkende instanties.

Zowel het EMB, het Centrum voor Islam Onderwijs als de inspecteur-adviseurs, op de hoogte gebracht van de activiteiten van Plataan en ontvingen inkijkexemplaren.

Leerkrachten zijn vrij om de leermiddelen te kiezen om hun leerplandoelstelling te bereiken. Ze maken eigen lesvoorbereidingen of gebruiken bestaande leermiddelen. Leerkrachten dienen uit noodzaak soms gebruik te maken van bestaande werkboeken die geen rekening houden met onze leerplannen of beroepen zich op zwak vertaalde leermiddelen.

De auteurs van Wereldkind en Kleurenblind houden niet alleen rekening met de leerplandoelstellingen van het Centrum voor Islam Onderwijs en de EMB, de interlevensbeschouwelijke competenties (ILC’s), maar ook met de visieteksten van de inspecteur-adviseurs.

 

Zijn er voldoende werkvormen in Wereldkind en Kleurenblind?

De auteurs houden rekening met verschillende werkvormen volgens het niveau en de interesses van de leerlingen.

Zo krijgen de leerlingen van Wereldkind 1 meer schrijf- en invuloefeningen en de studenten van Kleurenblind 2 meer groepsopdrachten en projecten om uit te werken. Daartussen zijn de gebruikte werkvormen heel gevarieerd. Dikwijls staan de werkvormen al aangegeven in het leerplan. Waar nodig werden ze aangevuld met creatieve en actuele opdrachten en ingeleid aan de hand van boeiende verhalen.

 

Het aankopen van leerboeken is duur. Moet ik dat zelf financieren?

Neen, jij moet jouw lesmateriaal niet zelf aankopen, dat is de taak van de school.

Bij het besteden van het werkingsbudget van de school, gaat de nodige aandacht naar alle vakken en leergebieden, dus ook naar de levensbeschouwelijke vakken. (Artikel 76 decreet basisonderwijs).

Er zijn scholen die hun budget niet graag aan de levensbeschouwelijke vakken besteden, maar het is de wettelijke plicht van de directeur om daarvoor te zorgen.

Je kan de school helpen door vooraf een kostenraming voor de aankoop van de leerwerkboeken aan de directie te bezorgen, zodat zij het in hun budget kunnen opnemen.

 

De school wil dat ik de leerwerkboeken kopieer. Mag dat?

Neen, het kopiëren van boeken is bij wet verboden.

Fotokopieën van een artikel of van een deel van een boek die je maakt in het kader van jouw lessen, zijn door de wet op het auteursrecht toegestaan, maar nooit een geheel boek. De basisschool moet voor elke leerling een leerwerkboek aankopen. In het Secundair onderwijs koopt de leerling die zelf aan.

https://www.vewa.be/nl_reprografie.html

https://economie.fgov.be/nl/themas/intellectuele-eigendom/intellectuele-eigendomsrechten/auteursrecht-en-naburige/auteursrechten/gebruik-van-beschermde-werken/privekopie-en-reprografie

 

Moeten de leerlingen de leerwerkboeken aankopen?

Er is een verschil tussen het basisonderwijs en het secundair.

Neen, in het basisonderwijs is het is de wettelijke taak van de school om leerboeken (ook de levensbeschouwelijke) voor de leerlingen aan te kopen.

Bij het besteden van het werkingsbudget van de school, gaat de nodige aandacht naar alle vakken en leergebieden, dus ook naar de levensbeschouwelijke vakken. (Artikel 76 decreet basisonderwijs).

De school beschikt over voldoende didactisch materiaal en over een aangepaste schooluitrusting voor alle leergebieden en vakken, dus ook voor de LBV (artikel 62, 5° decreet basisonderwijs).

Ja, in het secundair onderwijs moeten de leerling hun eigen leerboeken aankopen.

De school beschikt over voldoende didactisch materiaal en over een aangepaste schooluitrusting voor alle leergebieden en vakken, dus ook voor de LBV (artikel 15, §1, 4° codex secundair onderwijs).

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/schoolkosten-in-het-secundair-onderwijs

Uitgeverij Plataan is zich bewust dat voor sommige gezinnen deze kost hoog kan oplopen. Daarom gaat Plataan constant op zoek naar andere mogelijkheden om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Uiteraard is het zo dat de kostprijs afhankelijk is van het aantal boeken dat gedrukt wordt. Hoe hoger het aantal boeken, hoe lager de productieprijs.

 

Hoe komt het dat bij sommige bestellingen de levertijden kunnen oplopen?

Gelieve ons bij voorbaat te verontschuldigen voor mogelijke ongemakken.

Plataan is een beginnende uitgeverij en heeft geen opslagruimte. We vermijden overproductie en verspilling, daarom printen we momenteel als we voldoende bestellingen hebben.

Dat heeft als voordeel dat onze leerkrachten altijd de meest recente versie van onze boeken krijgen, omdat we de kwaliteit van onze boeken permanent verbeteren.

We streven er naar om in de  toekomst grotere oplagen te kunnen printen, zodat we onze prijzen nog democratischer kunnen maken.

 

Krijg ik een studentenkorting?

Via de website ontvang je geen studentenkorting.

Uitgeverij Plataan werkt samen met een aantal boekhandels, zoals  Standaard Boekhandel,  Iddink, Studieshop, Meridiaan, …  Wil je weten of je bij hen recht hebt op studentenkorting? Ga dan best even langs bij de winkel in je buurt. Vraag gerust ook aan je school of ze al samenwerken met Standaard Boekhandel.

 

Hoe kan ik een boek cadeau doen?

Ja, je kunt een bestelling aan iemand cadeau doen. Hiervoor meld je bij het afrekenen dat het gaat om een geschenk met de daarbij voorziene functie. Als je het leveradres opgeeft van de ontvanger, zorgt Plataan ervoor dat het cadeau gratis ingepakt wordt.

 

Aankoop retourneren of omruilen?

Als er een probleem is met het artikel dat je aankocht, zullen wij alles in het werk stellen om dat probleem zo snel mogelijk op te lossen. Stuur ons een e-mail met vermelding van je ordernummer en een korte omschrijving van het probleem.

 

Wanneer zullen de leerwerkboeken en kinderboeken beschikbaar zijn?

Wanneer er zich geen omstandigheden buiten onze wil zich voordoen: vanaf 15 augustus 2021.

 

Wanneer zullen dit jaar de boeken/bestellingen opgestuurd worden naar scholen?

Tussen 15 en 25 augustus 2021.

 

Kan ik een boek/werkboek uitgeven via Uitgeverij Plataan?

Ja. Indien je interessant materiaal hebt om uit te geven, kunnen wij dit in teamverband evalueren en bespreken. Als we het haalbaar vinden, kunnen we jouw materiaal uitgeven.

 

Mag ik meewerken met jullie voor het ontwikkelen van lesmaterialen/leermiddelen?

Momenteel is ons team compleet. Je mag ons je CV sturen. Plataan zit in volle expansie en kan binnenkort jouw kwaliteiten en talenten wel nodig hebben. Dan nemen we contact op.